Decizia Comitetului Executiv al FRF de a obliga echipele din Liga I, începând cu sezonul 2012-2013, să aibă instalație de încălzire a gazonului i-a prins pe mulți nepregătiți. Toți spun că vor rezolva problema până la vară, dar în România este o singură firmă care face astfel de operații. Iar timpul e limitat.
Terenurile fără instalație de încălzire nu mai pot găzdui meciuri de Liga I. Pe cine afectează această hotărâre? ProSport a vorbit cu șefii celor 18 echipe din prima divizie și a constatat că majoritatea este descoperită la acest capitol. În acest moment, numai șase cluburi îndeplinesc cerința: Steaua, Tg. Mureș, CFR Cluj, U Cluj, Petrolul și Gaz Metan.
„Toate echipele trebuie să aibă instalație până în luna iulie. Cele care nu dețin instalația au fost obligate să depună la dosarul de licențiere un precontract pentru a dovedi că lucrarea este acontată”, a declarat, pentru ProSport, Viorel Duru, director de licențiere din cadrul FRF. Din tabăra celor „fără”, un caz special îl reprezintă Oțelul Galați. Campionii au 80 la sută din instalație montată, dar nu au plătit facturile și lucrarea a fost sistată!
Cluburile cu probleme migrează Dintre celelalte unsprezece cluburi, la cel puțin trei sunt probleme. La Dinamo, acționarii de la fotbal și-ar dori ca lucrarea să fie decontată de Clubul Sportiv, administratorul stadionului, însă Elisabeta Lipă nici nu vrea să audă. Din acest motiv, s-ar putea ca „alb-roșii” să joace din sezonul următor pe Național Arena. Probleme sunt și la Sibiu, unde primăria nu vrea să deconteze lucrarea. „Dacă vor rămâne în Liga I, vor juca la Mediaș”, susțin surse locale. La Sportul Studențesc, Vasile Șiman spune că „vom vedea la vară ce vom face”, în funcție, probabil, și de poziția pe care va încheia echipa din „Regie” acest sezon.
Ca românii, pe ultima sută de metri Mai rămân cam zece cluburi (intră în calcul și cele care promovează) care spun că vor îndeplini cerința imediat după ce se termină campionatul, adică după 20 mai. Există însă un mare inconvenient: în România există o singură firmă care face astfel de operațiuni, fără să strice gazonul. Se numește Hobbit și a prestat deja pentru CFR Cluj, Gaz Metan, Bistrița, Petrolul și Oțelul.
Dan Avram, patronul societății, explică: „O astfel de lucrare costă între 100 și 120 de mii de euro. Nici nu este nevoie să decopertezi gazonul, se face cu un plug special. Este vorba de o instalație de încălzire electrică, ale cărei costuri de întreținere sunt mici. Timpul este însă limitat. Cablurile se fac la comandă, în Danemarca, deci durează ceva timp aducerea lor. Apoi vorbim de mai multe lucrări în paralel. În fine, după ce terminăm lucrarea este nevoie de trei săptămâni pentru refacerea gazonului. Din punctul meu de vedere, ar trebui să încep de săptămâna viitoare pentru a termina totul în timp util”.
INVENTAR Cum stau nou-promovatele Obligativitatea se referă și la echipele care vor promova din Liga a II-a. Dintre cele care sunt la un pas de Liga I, doar Bistrița îndeplinește condiția. „Instalația aceasta are menirea de a dezgheța stratul de drenaj, de 20 de milimetri. Operațiunea se face printr-un ciclu săptămânal care costă în jur de 3000 de euro. Cred că este rezonabil pentru un gazon perfect”, spune Dorin Stoian, cel care a supervizat lucrarea la Gloria Bistrița. Viitorul Constanța va juca meciurile de acasă la Astra Ploiești, iar celelalte vor trebui să-și rezolve problema până în vară.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER